Skip to main content

Dones pioneres en ciència i tecnologia

Marie Curie

Marie Curie

Varsòvia (Polònia), 1867
Passy (França), 1934

Marie Curie no només va ser la primera dona a rebre el premi Nobel, sinó que va ser la primera persona que va guanyar aquest reconeixement en dues disciplines diferents: física i química.

Pionera en els primers temps de l’estudi de les radiacions, va ser la primera a utilitzar el terme “radioactivitat”. El 1898, juntament amb el seu marit van descobrir dos nous elements químics, el poloni (Po), que va anomenar així en honor al seu país de naixement, i el radi (Ra)

Hedy Lamar

Viena (Àustria), 1914
Altamonte Springs, Florida (EUA), 2000

Hedy Lamarr va ser molt més que una famosa actriu de Hollywood. Inventora i enginyera implicada en la lluita contra el nazisme, va desenvolupar un sistema de comunicacions secret capaç d’emetre radiofreqüències aparentment aleatòries i que l’enemic no pogués interceptar.

Avui dia aquest sistema de codificació de transmissions s’utilitza en la tecnologia de posicionament per satèl·lits (GPS), els enllaços xifrats militars, les comunicacions de la llançadora espacial amb la Terra i en la tecnologia sense fil Wi-Fi.

Hedy Lamar
Peggy Whitson

Peggy Whitson

Mount Ayr, Iowa (EUA), 1960

La bioquímica Peggy Whitson somiava de petita a ser astronauta. No només va acomplir el seu somni sinó que va ser la primera dona comandant de l’Estació Espacial Internacional (ISS).

En paraules seves “the view is just incredible. Being out there above the earth, I always think how delicate it looks. It gives me a fantastic appreciation of how this planet is one and we need to take care of it.”

Rajaâ Cherkaoui El Moursl

Salé (Marroc), 1954

Marie Curie va ser un referent perquè Rajaâ Cherkaoui El Moursli esdevingués una física nuclear de prestigi. Malgrat tots els obstacles, va poder anar a estudiar a França i fins i tot treballar a l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN) a Suïssa.

El Moursli ha guanyat diversos premis per la seva contribució determinant en la descoberta del bosó de Higgs i és responsable del primer programa de mestratge en física mèdica a Marroc.

Rajaa Cherkaoui ElMoursl